Inulina – nie tylko na odchudzanie

Inulina to cenny składnik odżywczy, który można znaleźć w wielu rodzajach warzyw i zbóż. Jest szeroko stosowany jako jeden z najmocniejszych prebiotyków, czyli składników odżywczych pobudzających rozwój bakterii jelitowych. Inulina może być używana nie tylko w celu utraty wagi, ale również w wielu innych korzystnych dla zdrowia celach.

Rozpuszczalna forma inuliny jest bezzapachowym białym proszkiem, który można dodawać do napojów lub pożywienia. Regularne spożywanie inuliny może mieć szereg korzystnych skutków zdrowotnych. Po pierwsze, obniża poziom cholesterolu we krwi, co sprawia, że jest ona korzystna dla osób z tendencją do miażdżycy lub dla osób cierpiących na hiperlipidemię. Ponadto inulina ma właściwości bakteriobójcze przeciwko drobnoustrojom i grzybom, dzięki czemu może pomagać w leczeniu infekcji i chorób skóry.

Inulina ma też pozytywny wpływ na zdrowie układu trawiennego poprzez poprawę perystaltyki jelit oraz zwiększenie aktywności bifidobakterii i bakterii Lactobacillus. W jej składzie znajduje się dużo błonnika, dzięki czemu może ona pomagać osobom cierpiącym na wrzody żołądka i choroby trzustki, a także regulować czynności trawienne.

Inulina uważana jest również za naturalny środek powstrzymujący przed nowotworami jamy ustnej i gardła. Może być stosowana również do leczenia nadciśnienia tętniczego i stanu zapalnego stawów, a także chronić przed chorobami serca oraz miażdżycą. Inulina wiązana jest tez ze zmniejszoną podatnooscia na alergie i astme.

Inulina to niewielu znany cukier naturalny, a jednak bardzo wartościowy składnik naszej diety. Nie jest ona tylko idealna do odchudzania – wpływa też na nasze dobre samopoczucie i zdrowie.

Inulina została stworzona przez matkę naturę jako źródło energii dla komórek naszego organizmu. Jej spożywanie sprawia, że mamy szybszą reakcję, lepsza koncentrację i wyższy poziom energii. Także nasza podstawowa przemiana materii będzie działać sprawniej.

Inulina jest również bardzo dobra w prewencji chorób serca. Spowalnia wchłanianie glukozy do krwi poprzez hamowanie jej produkcji w naszych organizmach i minimalizuje jej odkładanie się w postaci tłuszczu. Dodatkowo, skompensuje niski poziom witaminy C oraz pomaga chronić przed marskością wątroby. Dzięki tej substancji można usunąć obrzęki i ostatecznie ochronić narządy wewnętrzne.

Inulina jest także doskonałym źródłem błonnika dla našych bezchmiebornych bakterii jelitowych, dzięki czemu regulujemy trawienie i poprawiamy odporność immunologiczną naszego organizmu. Można więc śmiało powiedziec, że ma ona bardzo pozytywny wpływa na funkcjonowanie całego naszego układu trawiennego.

Na koniec należy zauważyć, że inulina stanowi dobry środek podczas odchudzania – doskonale reguluje uczucie sytości i może usprawniać proces trawienia – co ostatecznie doprowadza do utraty wagi.

Jak widać, inulina to nie tylko idealny suplement dla osób odchudzajacych sich , ale też naturalny składnik, ktory ma ogromne znaczenia dla naszego zdrowia – wpływa na metabolizm, serce i uklad pokarmowy – i powinnismy spożywać go więcej aby upewnić się, ze zapewniamy sobie odpowiedni poziom energii oraz tarczy przed chorobami cywilizacyjnymi.

Inulina to cenny składnik odżywczy, który coraz częściej staje się popularny w diecie osób odchudzających się. Ma ona bowiem właściwości pomagające zmniejszyć uczucie głodu i zapobiegać nadmiernemu przybieraniu na wadze. Najczęściej występuje ona w postaci proszku albo jako dodatek do zdrowych posiłków (np. do owsianki), a także jako składanek do ciast i ciasteczek. Okazuje się jednak, że inulina to nie tylko doskonały sposób na odchudzanie – ma ona bowiem szereg innych korzystnych właściwości.

Przede wszystkim inulina poprawia perystaltykę jelit i reguluje trawienie. Dzięki niej można zredukować problemy z przemianą materii w tym także – zaparcia. Pomaga także w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi na optymalnym poziomie, co sprawia, że jest szczególnie polecana osobom chorym na cukrzycę. Ponadto inulina ma cenne działanie prebiotyczne, czyli stymuluje rozwój dobroczynnej mikroflory bakteryjnej w jelicie grubym i pomaga w profilaktyce raka jelita grubego.

Jak widać, inulina to dodatek do spożywania posiłków, który może przynosić naprawdę szeroki zakres korzyści zdrowotnych. Osoby borykające się z problemami dietetycznymi lub metabolicznymi powinny rozważyć jej spożywanie codziennie nic tylko dla poprawy organizmu i samopoczucia.